woensdag 22 juni 2011

De socialisten in Griekenland mogen nog even doorgaan met regeren

De regering van socialistische Griekse premier George Papandreou heeft dinsdagavond laat een cruciale vertrouwensstemming in het parlement gewonnen. Daarmee heeft hij de belangrijke eerste stap gezet die uiteindelijk moet leiden tot miljardensteun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).


De overwinning voor de regering was een krappe. Van de 298 parlementariërs die een stem uitbrachten, spraken er 155 hun vertrouwen uit in het bezuinigingsplan van Papandreou en zijn ministers. De voorzitter van het Griekse parlement meldde rond middernacht dat 143 volksvertegenwoordigers tegen de motie van vertrouwen hadden gestemd.

Papandreou herschikte de afgelopen week zijn kabinet om meer steun te krijgen voor een omvangrijke bezuinigingsoperatie die nodig is om de staatsfinanciën op orde te krijgen en uitzicht te houden op financiële steun. Nu een meerderheid in het parlement de regering steunt, lijkt de kans gestegen dat ook de besparingsplannen worden goedgekeurd.

In de nacht van zondag op maandag kwamen de eurolanden in beginsel overeen dat de Grieken nieuwe steun krijgen, omdat de lening van 110 miljard euro die vorig jaar werd toegezegd door EU en Internationaal Monetair Fonds (IMF) niet toereikend is. Het gaat bij de nieuwe lening naar verluidt om een bedrag van circa 80 miljard euro. De private sector zou daarvan zo'n 25 miljard voor zijn rekening moeten nemen.

Op 3 juli hakken de ministers waarschijnlijk definitief de knoop door over het nieuwe steunplan. Ook nemen ze dan een beslissing over het volgende deel van de 'oude' lening van 110 miljard, die in etappes wordt uitbetaald. Het gaat om een bedrag van 12 miljard euro. Naar verwachting komt dit geld rond half juli beschikbaar. Voorwaarde is dat het Griekse parlement instemt met de bezuinigingsplannen van het kabinet van Papandreou.

De EU en het IMF sturen deze week ook nog een missie naar Athene om te beoordelen of Griekenland echt werk maakt van de beloofde hervormingen.
Bron: Telegraaf



Zie ook artikel: Oordeel niet te snel, als je niet weet wat er echt speelt in Griekenland

Sociale tip! >>> Wilt u meepraten over dit onderwerp? Ga naar de chatroom


Share/Bookmark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.