woensdag 15 mei 2013

Video: Marine viert haar 525-jarig bestaan, wat gek ons "Koninkrijk" bestaat in 2015 toch maar 200 jaar?

DEN HELDER - De Koninklijke Marine viert komende maand het 525-jarig bestaan met een grote reünie. Die reünie vindt plaats bij de Sail/Marinedagen in Den Helder op 20 juni, zo maakte de Koninklijke Marine woensdag bekend.

Onze Marine viert haar 525-jarig bestaan, wat gek ons "Koninkrijk" bestaat in 2015 toch maar 200 jaar? Of waren we de eerste echte Republiek van Europa al 325 jaar voor al dat oranje nepotisme? In 2013 bestaat de Nederlandse zeemacht 525 jaar.

Als feitelijke machthebber van de Nederlanden, vaardigde de Habsburgse keizer Maximiliaan II op 8 januari 1488 de Ordonnantie op de Admiraliteit uit. Dat betekende dat Nederland sindsdien een eigen marine had.

Op 20 juni worden alle zeilende schepen op de rede van Texel/Den Helder afgemeerd. Oud- en actief marinepersoneel staan daarna stil bij 525 jaar marine. De aandelenbeurs wordt die dag geopend vanaf Texel, in plaats van Amsterdam. Eenmalig zal de gongslag vanaf het eiland klinken, waarmee de verbinding wordt aangegeven met de vroegste aandelenbeurs in Amsterdam.



En nog 1 keer voor degenen die alles van dit zelfbenoemde "Koninkrijk" voor zoete koek slikken...

Sociale tip! >>> Wilt u meepraten over dit onderwerp? Ga naar de chatroom


Share/Bookmark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.