zondag 12 mei 2013

Doorgeslagen Nederlands semitisme, hiep hiep hoera.

AMSTERDAM am arsch der welt - Geen 'hiep-hiep' voor familie Terlouw, de verjaardag van schrijfster Sanne Terlouw werd afgelopen week niet bezongen met het liedje 'lang zal ze leven'. De dochter van D66-politicus en schrijver, Jan Terlouw, vertelt zondagochtend op de bank bij Eva Jinek dat 'hiep-hiep' eigenlijk anti-semitisch is.

Sanne Terlouw wordt liever niet gefeliciteerd met de verjaardagskreet 'hiep-hiep hoera!'. "Hoera is prima. Maar 'hiep-hiep' komt van hep-hep. Er wordt gezegd dat toen de Romeinen Jeruzalem vernielden, zij als juichkreet riepen: Hep-hep, Jeruzalem is vernietigd", aldus de schrijfster. H E P is eigenlijk een acroniem: H = Hierosolyma [Jeruzalem / Jeroeshalajim] E = Est [is] P = Perdita [verloren, vernietigd, ten gronde gericht, vergeten.

Later wordt de kreet weer van stal gehaald als in 1814 in Duitsland anti-semitische studentenrellen plaatsvinden. Dat waren de zogenaamde 'hep-hep-rellen'. Voor Sanne Terlouw is 'hoera' op haar verjaardag dus genoeg en ik vraag mij hardop af, zeker ook geen "moorkoppen" als gebak?

Sociale tip! >>> Wilt u meepraten over dit onderwerp? Ga naar de chatroom


Share/Bookmark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.