donderdag 1 september 2011

"Willem-Alexander, de Victor Emanuel der lage landen"

Victor Emanuel III (1869-1947)
Italiaanse koning
De Italiaanse koning Victor Emanuel III (1869-1947) werd geboren in Napels. Victor Emanuel III was koning van Italië van 1900 tot 1946, van Albanië van 1939 tot 1943 en keizer van Ethiopië van 1936 tot 1943.
Victor Emanuel III was een telg uit de familie Savoye-Carignan en een zoon van Umberto I en Margaretha van Savoye. Victor volgde een militaire opleiding en huwde met Helena van Montenegro.

Eerste Wereldoorlog
Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef Victor Emanuel veel aan het front, waardoor hij zich niet met regeringsaangelegenheden kon bezighouden. Deze taken werden door zijn oom Ferdinand vervuld.

Benito Mussolini
Victor Emanuel III verzette zich niet tegen de staatsgreep van Benito Mussolini in 1922, want hij benoemde Mussolini tot minister-president. De koning gaf verschillende keren blijk van zijn bewondering voor Benito Mussolini.
Na de Abessijnse veldtocht werd Victor Emanuel III in 1936 gekroond tot keizer van Ethiopië.

Arrestatie Mussolini
Op aandrang van een aantal politici liet Victor Emanuel III in 1943, nadat de geallieerden in Italië waren geland, Benito Mussolini arresteren en benoemde hij Pietro Badoglio tot minister-president.

Opgevolgd door Umberto
Door openlijk steun te betuigen aan de fascist Benito Mussolini had Victor Emanuel III zich in Italië onmogelijk gemaakt. In 1946 deed hij afstand van de troon en werd opgevolgd door zijn zoon Umberto. Umberto regeerde echter slechts enkele weken. Na een volksraadpleging werd de republiek uitgeroepen.
Victor Emanuel III overleed in ballingschap in Alexandrië in december 1947.
Bron: Absolutefacts.nl







Sociale tip! >>> Wilt u meepraten over dit onderwerp? Ga naar de chatroom


Share/Bookmark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.