zondag 22 juni 2014

De zwarte vlaggen van de Mujahedin uit Khorasan, zullen als overwinnaar wapperen in Jerusalem!

Aan de opmars van Isis, ook Isil genoemd, gaat een lange voorgeschiedenis vooraf. Nadat de Amerikaans-Britse invasie van 2003 de hele staatsstructuur van Irak had geëlimineerd, kregen de invasietroepen aanvankelijk vooral af te rekenen met ‘Al-Qaeda in Irak’, een soennitische onderafdeling van het wereldwijde netwerk van Osama bin Laden.

De Iraakse burgeroorlog die daarna volgde, raakte ten dele opgelost toen de VS en de verkozen Iraakse premier, Nouri al-Maliki (een sjiiet), de hand reikten naar soennitische stammen in de provincie Anbar, die met hun ‘Ontwaken’ de extremisten klein kregen.

Wat er vandaag gebeurt, is nog altijd een voortzetting van een oorlog die in 2003 is begonnen. De verschillende breuklijnen tussen nationalisten en religieuze extremisten, sjiieten en soennieten en Koerden, pro-westerse kampen en pro-Iraanse, hebben sinds 2003 nooit een bevredigend antwoord gekregen.

Afsplitsing Al-Qaeda

‘Al-Qaeda in Irak’ ging opnieuw in opmars toen in buurland Syrië de vreedzame revolutie uitmondde in een gewapende strijd. Onder de nieuwe naam ‘Islamistische Staat van Irak en de Levant’ raakte het al snel bekend om zijn bloedige optreden. De organisatie heeft tot doel een islamitisch kalifaat te stichten in Syrië en Irak, gebaseerd op de traditionele waarden van profeet Mohammed, met de sharia als basis van het rechtssysteem.

Isis’ ‘islamitische staat’ is zozeer een toneel van onthoofdingen, martelingen en religieus extremisme, met deelname van buitenlandse jihadi’s zoals die uit België, dat de militie nu ook in Syrië massaal wordt bestreden door meer gematigde rebellengroepen.

Zelfs ‘Al-Qaeda-centraal’ brak met Isis. Maar in diezelfde periode heeft Isis zijn territorium over de grens met Irak weer uitgebreid. Het gebied dat nu in Syrië en Irak door Isis wordt gecontroleerd, ziet eruit als de kaart van België, alleen minstens drie keer zo groot.

Isis is daarmee de meest ‘succesvolle’ jihadistische groepering ter wereld in de recente geschiedenis, in termen van de grootte van hun territorium en militaire capaciteiten – en dat alles in de nabijheid van grote olievelden, op een boogscheut van Navo-lidstaat Turkije en nabij de poorten van Europa.

Sociale tip! >>> Wilt u meepraten over dit onderwerp? Ga naar de chatroom


Share/Bookmark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.