donderdag 7 juli 2011

De Nederlandse jeugd komt om in de schulden "om erbij te horen"

Nederlandse jongeren staan voor gemiddeld 8700 euro in het krijt bij schuldeisers, de schulden lopen per jongere zelfs op van 300 euro tot meer dan 25.000 euro. Vele jongeren kunnen daardoor zelfs hun studiemateriaal niet meer betalen als gevolg van hun financiƫle schulden en zo juist in een sociaal isolement komen.

Een groot aantal jongeren tussen 18 en 27 jaar geeft aan totaal geen idee meer te hebben van de gemaakte schuldenlast en het aantal schuldeisers, mede daardoor stijgt de schuldenlast vaak ongemerkt en komen jongeren steeds meer in de schulden. Een andere oorzaak van de gemaakte schulden is dat de jongeren in een soort van "telefoonwedstrijd" verwikkeld zijn geraakt, in deze "telefoonwedstrijd" zijn steeds betere telefoons nodig om "erbij te horen". Ook omdat de providers niet transparante tarieven en veelal ingewikkelde abonnementen aanbieden, nemen jongeren vaak een telefoonabonnement dat meestal voor hen in hun nadeel uitvalt. De vaak modernste smartphones als de Blackberry, Samsung Galaxy S en de iPhone zijn daar schuldig aan.

De telefoonwedstrijd wordt steeds heviger, ook een vorm van bepaalde sociale druk zorgt ervoor dat de jongeren in een consumptiestrijd verwikkeld raken van nieuwe telefoons, merkkleding en dure schoenen. Mede door de telefoonwedstrijd waardoor jongeren hun schoolbenodigdheden niet meer kunnen betalen, maken ze zo dus nog meer schulden door extra leningen.

En door deze schulden kunnen vele jongeren zelfs hun verplichte zorgverzekering niet meer betalen. Het onderwijs van deze jongeren lijdt dus onder de wedstrijd om er bij te horen en juist het onderwijs zorgt ervoor dat zij kans maken op een goede baan om de schulden te kunnen af betalen.

Daarom moet er meer goede voorlichting komen op scholen over schulden, vooral voor studenten in het hoger onderwijs, want ook daar stijgt de schuldenlast in een rap tempo. De effecten van de asociale graaicultuur worden dus zelfs zichtbaar onder de jongeren van Nederland en we weten allemaal wie daar in feite schuld aan is, de consumptiemaatschappij. Deze problemen spelen trouwens in alle grote steden van Nederland en is dus een landelijk probleem geworden.

Ik pleit voor een totaalverbod op communicatie middelen in het onderwijs in alle facetten van laag tot hoog. Ook een verplicht schooluniform (zelfs in de universiteiten) kan de schuldenlast van de jongeren verminderen omdat zij zo niet hoeven mee te doen aan de wedloop der graaicultuur van de consumptiemaatschappij.





Sociale tip! >>> Wilt u meepraten over dit onderwerp? Ga naar de chatroom


Share/Bookmark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.